V I S I T

K O S O V A

ISKUSTVA NA KOSOVU

ISKUSTVA NA KOSOVU

Pesacenje

Rugova Mountains, to the top of Rusolia
Rugova Mountains, to the top of Rusolia

 • Seoske staze i pešačke staze su najduže koje možete zamisliti u prelepoj prirodi seoske planine, okruženi zvucima ptica tokom vaših šetnji. Možete izabrati „Peaks Of Balkans“ ili „Via-Dinarica“, da doživite nezaboravno pešačko iskustvo....
 • Poslednjih godina, mnoge svetske turističke kompanije su stavile Kosovo na svoju mapu mesta koja treba posetiti kao idealno mesto za pešačenje. Najpoželjnija mesta za pešačenje ostaju Planine Prokletije (Albanski Alpi) kao što su: put do Jezera Drelje, do Vrha Đeravice, Rusoljia, klisura Dečana do Jezera Srca, ali i Šar planine, počevši od pešačkih staza na Ljubotenskom Vrhu na istoku i sa najjužnijom tačkom Kosova, Brod, koji nudi idealan teren za planinarenje, do Šutmanskog Jezera i mnogih drugih mesta koja će nesumnjivo odgovarati vašim potrebama.

Planinarenje

Via Ferrata, Rugova Canyon
Via Ferrata, Rugova Canyon

 • Nisu vam protrebni cipele za planinarenje, vreća za kredu i oprema kao što su užad, zavrtnji, navrtke i šestougaonici da bi se uputili na rute Zapadnog i Južnog Kosova za ovu aktivnost....
 • Jedna od mnogih aktivnosti koje možete da uradite tokom svog boravka na Kosovu, posebno ekstremnih sportova, jeste penjanje na stene planina u Rugovskoj klisuri (Via Ferrata), zapadno od grada Peći, na ulazu u Rugovskoj klisuri.
 • Svaki entuzijasta planinarenja može to da uradi, bez obzira na nivo vašeg iskustva, jer će vas stručnjaci biti vasi vodici za ovaj dozivljaj i ponuditi svu opremu za bezbedno penjanje.
 • Drugo mesto za planinarenje je Via Ferrata, koja se nalazi u klisuri Dečana. Ruta za planinarenje na ovoj stazi je duga oko 400m i po svetskim je standardima i veoma je bezbedna, koju ukupno čini treća linija Via Ferrata (Gvozdeni Put), sa dve Rugovske klisure u ovom delu Kosova.
 • Pored toga, dodatno mesto za planinarenje je Panorama, koja se nalazi u blizini grada Prizrena, u stenovitom delu klisure Bistrice , samo 5 kilometara na periferiji Prizrena. Sa stazom od 500 metara, na vrh možete stići za oko 1 sat i 40 minuta, a pogledi koji se tamo pružaju su neverovatni. Izbori za planinarenje se ne završavaju ovde. Takođe možete imati iskustvo penjanja u kanjonu vodopada Miruša. Nesumnjivo jedno od najatraktivnijih mesta na Kosovu. Preporučujemo da na ovu lokaciju ponesete opremu za planinarenje.

Biciklizam

Germia Park, Prishtinë
Artanë/Novobërdë

 • Bilo da izaberete Nacionalni park Grmija ili duž jezera Badovac, ispunićete iskustvo najatraktivnijih staza za biciklizam. Možete odabrati bicikl na iznajmljivanje i lutati sami ili u društvu vodiča profesionalca....
 • Biciklizam na Kosovu je napravio veliki uspon poslednjih godina. Jedno od najomiljenijih mesta za ovaj sport je park Grmija, koji se nalazi na istoku Prištine. Čak i ako nemate svoj bicikl, ne brinite! Na ulazu ove staze možete iznajmiti bicikl koji odgovara vašim potrebama.
 • Za one koji više vole duže biciklističke rute imamo odličnu preporuku, možete započeti putovanje stazom, počevši od Prištine, Grmije, do sela Mramor, a zatim nastavite duž jezera Badovac, Gračanica (sa mogućnošću zaustavljanja u arheološkom gradu Ulpijana). Konačno, kraj putovanja biće povratak u Prištinu.
 • Ostala mesta gde se takve aktivnosti odvijaju su Rugovska klisura, Dečanska klisura i duž jezera Dukađini, koje se nalazi u blizini grada Đakovice.
 • Na Kosovu, Biciklistički Savez Kosova organizuje razna biciklistička takmičenja.

Jahanje

The Vali Ranch, Gjilan
The Vali Ranch, Gjlan

 • Jahanje je dodatna avantura vašeg boravka na Kosovu koja će još više obogatiti vašu posetu. Jedno od mesta koje nudi ovu priliku visokog svetskog standarda je Valji Ranč, istočno od grada Gnjilana....
 • Imate mogućnost da izaberete konja kojeg želite da jašete, da budete sami ili u grupi, da jašete u dvorištu odmarališta ili izađete na jahanje na stazama samo za konje koje traju do sat vremena i prolaze kroz sela i planine do veštačkog jezera grada Gnjilana.
 • Druge mogućnosti za jahanje na Kosovu su Ranč Kamen Starice (Guri i Plakës), Ranč Xoni, Ranč Leoni (svi u okrugu Prištine), kao i Alpska Kuća Ranč (Shtëpia Alpike Ranch), koji se nalazi na periferiji grada Peći. Alpska Kuća Ranč takođe ima Avanturistički Park, sa mogućnostima zabave za decu i odrasle.

Degustacija Vina

Stone Castle Winery, Rahovec
Rahovec Wineyards, Rahovec

 • Kada je vino u pitanju, nismo sigurni da li ćemo vas zvati zbog dobre hrane, dobrog vina ili lepe zemlje, jer vino zauzima svoje mesto u svim ovim lepotama i aktivnostima. Proizvedeno na Kosovu, održavaju se festivali vina i degustacije vina od leta do zime. Vino možete probati dok se proizvodi u vinogradima ili nakon što je već upakovano. U svakom slučaju uživaćete u najboljim vinima na svetu....
 • Regioni sa ranom tradicijom uzgoja i prerade grožđa su regioni Orahovca i Suve Reke. Pored masovne (industrijske) prerade grožđa, u regionu Orahovca možete pronaći tradiciju prerade grožđa u mnogim porodicama, gde su neke od njih otvorene za posete, uz mogućnost kupovine flaše vina i drugih proizvoda od grožđa.
 • A da biste probali najbolja vina svetske klase, predlažemo: Vinograd i Vinarija Stone Castle, Ilirski Vinograd i Vinarija, Kosovska Vinarija, Stari Podrum (Bodrumi i Vjetër) i Vinogradi Sefa, a sve to u gradu Orahovcu. Drugo mesto za degustaciju vina nalazi se u prelepom gradu Suva Reka, mestu sa ranom tradicijom prerade grožđa.

Skijanje

Brezovica Ski Resort, Brezovicë
Brezovica Ski Resort, Brezovicë
Brezovica Ski Resort, Brezovicë

 • Sjajna skijališta koja se spajaju sa odličnom lokalnom hranom i vinom su nesumnjivo jedna od najvećih atrakcija. Najpoznatiji skijaški centri su Brezovica i Brod na jugu Kosova i Boge na zapadnom Kosovu....
 • Turističko selo Brezovica nalazi se na samo sat vremena od glavnog grada Kosova, koji nudi idealne uslove za skijanje i snoubord. Moderna žičara će vas odvesti do idealne visine da se spustite niz planine u povratku.
 • Još jedno mesto gde možete da izazovete sebe u skijanju je selo Brod, na jugu Kosova. Na oko 1 sat udaljenosti, na jugozapadu grada Prizrena, nalazi se turističko naselje Brod, gde ćete imati priliku da doživite dolinu ovog mesta, i visoke vrhove planina, idealne za zimske sportove, koje možete doživeti koristeći nedavno montiranu žičaru.
 • Drugo mesto za skijanje je prelepo i živopisno selo Boge koje se nalazi na dnu Rugovske klisure, okruženo planinama i malim turističkim selima, oko 30 km zapadno od grada Peći. Ovo je mesto koje ubrzano postaje omiljeno odmaralište na Kosovu, gde su izgrađene mnoge vikendice, a skijališta privlače mnoge posetioce.

Kampovanje

Rugova Valley
Lake Vasilevë

 • Ako se pitate gde da provedete odmor u proleće ili jesen na kampovanju, onda Kosovo nudi izbor toga. Od maja do novembra kampovanje organizuju alpski klubovi i drugi turoperatori, uključujući transfer i iznajmljivanje za vaše ugodne trenutke ispod mesečine....
 • Pored onih koji više vole da kampuju u šatorima, postoji i veliki broj planinskih kuća koje nude smeštaj. Mnoge planinske kuće koje nude smeštaj nalaze se duž Prokletije, kao na primer u selu Boge i drugim selima u Rugovi (Rugova 93 km od Prištine) na zapadu Kosova.
 • Druga omiljena mesta za kampovanje na Kosovu su selo Prevala i drugi delovi Prizrenske doline Bistrica, kao i jug Kosova sa selima Brod i Restelica (region Dragaša, oko 120 km od glavnog grada Prištine) koji su poznati po svojoj prelepoj prirodi koju ova mesta nude.

Pećinarenje

Sleeping Beauty, Radac
Queen’s Cave Rugova Valley
Queen’s Cave Rugova Valley

 • Izuzetno uzbudljiva i beskrajno fascinantna poseta pećinama je prekrasna na Kosovu. Pećina „Uspavana Lepotica“ se nalazi u Radavcu sa neverovatnim stenovitim formacijama, a zatim možete istražiti pećinu „Mermerna Pećina u Gadimlje“ i mnoge druge prelepe prirodne pećine....
 • Ljubitelji pećina mogu naći Kosovo kao raj za speleološke avanture. Članak o pećinama na Kosovu posvetio je i prestižni National Geographic tokom 2022. godine.
 • U Rugovskoj klisuri nalazi se veliki broj pećina.
 • Kraljičina Pećina, koju možete posetiti prelaskom preko reke Bistrica u Peći, preko Tibetanskog Mosta, Via Ferrata (gvozdenog puta) gde se prvo možete opremiti sigurnosnom opremom, pošto se dve pećine sa ovim imenom nalaze na terenu koji može biti dostupan samo sa sigurnosnom opremom za planinarenje.
 • Radavačka Pećina (Uspavana Lepotica)
 • Druga pećina je Radavačka Pećina (Uspavana Lepotica) koja se nalazi u blizini sela Radavac, oko 15 kilometara severozapadno od grada Peći, i nalazi se blizu izvora reke Beli Drim (mesto koje morate posetiti).
 • Ova pećina, koja se sastoji od nekoliko galerija, otvorena je za javnost i nudi odgovarajuću infrastrukturu (osvetljenje i stepenice sa zaštitom) za prelazak iz jedne galerije u drugu. Preferiraju ga ljubitelji pećina kao i svi koji žele da izbliza vide ovo delo našeg prirodnog nasleđa. Ova pećina je još uvek neistražena tako da ćete sigurno biti radoznali da je ponovo posetite.

Posmatranje Medveda

The Bear Sanctuary Prishtina, Mramor
The Bear Sanctuary Prishtina, Mramor

 • Utočište za Medvede Priština je osnovano da stvori sigurno utočište za takozvane 'restoranske medvede' na Kosovu, koji su bili držani u malim, oronulim kavezima u blizini restorana kako bi privukli mušterije....
 • Utočište Medveda je otvoreno za posetu i veoma je popularno u zemlji, koje deca obozavaju, ali je zanimljivo i za odrasle. Za entuzijaste fotografije, to je idealno mesto za slikanje ovih medveda.
 • Za više detalja molimo vas kliknite.

Zip Lajn i Avanturistički Park

<
The Zip Line, Rugova Canyon, Pejë

 • Jedna od deset najboljih Zip Lajna na svetu nalazi se u kanjonu Rugova. Njegova dužina od 700 metara prolazi kroz zadivljujuću prirodu ovih vrsta posebnih lepota koje se retko doživljaju drugde. Nalazi se u neposrednoj blizini Avanturističkog Parka u gradu Peći. Let u ovoj avanturi traje oko 1 minut. Adrenalin koji ćete dobiti od Zip Lajna uvek će ostati nezaboravan kao jedan od vaših najupečatljivijih trenutaka tokom posete Kosovu....
 • Zip Lajn radi svakog radnog dana osim ponedeljka od 14 do 19 časova, dok vikendom radi od 12 časova.

VREDNO POSETITI

VREDNO POSETITI

Muzeji

Railway Museum, Fushë Kosovë
Ethnographic Museum, Prishtinë
National Museum of Kosova, Prishtinë

 • Skoro svaki region na Kosovu ima muzeje, koji predstavljaju i promovišu kulturu i istoriju tih regiona, kao i Narodni Muzej (centralni) koji se nalazi u glavnom gradu, Prištini, poznat kao Narodni Muzej Kosova....
 • Dok ste na Kosovu ne propustite priliku da posetite Narodni Muzej Kosova i Etnografski Muzej koji se nalazi u glavnom gradu Prištini, kao i Arheološki Muzej i Albansku Ligu koji se nalaze u Prizrenu.

Religiozna nalazišta

Sinan Pasha Mosque, Prizren
Graçanica Monastery, Graçanicë
Sulltan Murat Mausoleum, Mazgit, Prishtinë
The Church of the Assumption of Letnica, Letnicë, Viti

 • Kosovo je mesto vrednosti verskog i kulturnog nasleđa. Na Kosovu postoje džamije iz srednjeg veka, crkve, manastiri i mauzoleji koji zadovoljavaju svakog turistu koji je strastven za ove vrednosti....
  Možete biti zadivljeni crkvama i džamijama u istom dvorištu kao što su u Uroševcu, Prizrenu itd. Tolerancija između vera je jedinstvena osobina građana Kosova.

Jezera

Shutman Lake, Brod, Dragash
The Zemra Lake, Accursed Mountains(Bjeshket e Nemuna)
The Zemra Lake, Accursed Mountains(Bjeshket e Nemuna)

 • Na Kosovu postoji veliki broj jezera, kako veštačkih tako i prirodnih....
 • Među veštačkim jezerima izdvajaju se: Batlavsko jezero, Badovačko jezero, Gazivodsko jezero, Dukađinsko jezero, koje pored lepote snabdevaju okolne gradove i sela prenosivom vodom.
 • Dok u planinama postoji nekoliko glacijalnih jezera, koja se uglavnom nalaze u Proklete Planine (Bjeshkët e Nemuna) i u Šar planinama.

Rukotvorine

Silver processing, Filigrani (Filigree), Prizren
Silver processing, Filigrani (Filigree), Prizren
Silver processing, Filigrani (Filigree), Prizren
Silver processing, Filigrani (Filigree), Prizren

 • Na Kosovu, rukotvorine su dobile posebno mesto u našoj istoriji i kulturi, koje su se prilagođavale u svim vremenima,... kako u ranim tako iu modernim vremenima. Ova kultura se izražava u različitim oblicima kao što su slikarstvo, drvorezbarenje, skulptura, vez, kao i različiti oblici moderne umetnosti i obrada filigrana srebrom i drugim dragocenim metalima.

Arheološka nalazišta

Ulpiana archaeological site, Gracanicë/Prishtinë
Ruins of Artana Cathedral, Artanë/Novobërdë

 • Na Kosovu postoji mnogo arheoloških nalazišta, dok je arheologija kao oblast proučavanja i istraživanja počela u drugoj polovini 20. veka. Oblast arheologije Kosova je razvijena zajedno sa istorijskim studijama, proučavanjem izvora antičkih autora, istraživanjem teoloških podataka, topografskim i istoriografskim studijama....
 • Mesta koja izlažu arheologiju Kosova i koja su dostupna posetiocima su arheološki park Ulpijana ili Justiniana Secunda, koji se nalazi u jugoistočnom delu Prištine, i arheološko nalazište Drsnik, koje se nalazi samo 1,5 km istočno od grada Kline.
 • Artefakti iz arheologije Kosova mogu se videti izloženi u Narodnom Muzeju koji se nalazi u Prištini.

Planine

Prevallë, Sharr Mountains, Prizren
Kuqishtë, Rugova Mountains, west Kosova

 • Na Kosovu, planine čine oko 63% teritorije Kosova. Na zapadu Kosova su Prokletije (Bjeshkët e Nemuna), gde se nalazi najviši vrh Kosova, to jest Đeravica sa 2630 metara. U okviru ovih planina nalazi se Rugovska dolina, poznata po klisuri i nizu sela koja nude hostele za ljubitelje planina, a u ovoj dolini su se odvijale i 3 Via Ferrata....
 • Šar planine se nalaze na jugu Kosova. Ove planine karakteriše više snega zimi i mnogo visokih vrhova. Oni su manje bogati vodom i nalaze se između Kosova i Severne Makedonije.
 • U okviru ovih planina nalaze se i dva skijaška centra, jedan u turističkom naselju Brezovica, kao i drugi na najjužnijem kraju Šar planine, u selu Brod.
 • Znameniti vrh Ljuboten (2.498 m) nalazi se kao deo Šar planine, koja se može videti iz bilo kog dela Republike Kosova.

Vodopadi

Mirusha Waterfalls

 • Pošto na Kosovu ima mnogo planina, ima i mnogo vodopada. Dva vodopada koja možete posetiti i koje vredi posetiti u bilo kom trenutku su vodopad Miruša i vodopad reke Beli Drim....
 • Vodopadi Miruša su niz vodopada koji se nalaze u parku Miruša, u centralnom Kosovu. Vremenom su vodopadi stvorili kanjone i pećine, sa dva oblika, reku Mirušu, koja je isklesala kanjon u dužini od 10 kilometara i stvorila 13 jezera sa vodopadima koji će vam dugo ostati u sećanju, a mi vam preporučujemo da ne zaboravite da ponesete fotoaparat sa sobom.

Hrana


 • Na Kosovu se kuhinja uglavnom sastoji od tradicionalnih jela. Veoma slična albanskoj kuhinji zbog etničkih veza, ali je pod velikim uticajem i usvojila elemente drugih balkanskih zemalja....
 • Najčešća jela su pite, tradicionalna pita poznata kao „fljija“, punjene paprike, punjeni kupus, ćevapi, itd. Međutim, kuhinja se neznatno razlikuje u različitim regionima zemlje. Isto tako, hleb, mlečni proizvodi, meso, voće i povrće su važni elementi u kosovskoj kuhinji.

Noćni Život

©Gate Club
©Gate Club

 • Posedovanje najmlađe populacije na svetu, nesumnjivo donosi najveći noćni život u okolini. Letnje večeri počinju od Avenije u Prištini, nastavlja se do prelepih pogleda Peći i šire do drugih gradova sa puno lepota....
 • Te letnje večeri ne možete završiti u lepom restoranu, možete početi sa barom, a završiti u sjajnom noćnom klubu koji ugošćuje svetske umetnike za muzičku zabavu.
 • Noćni život na Kosovu se ne razlikuje od zapadnog. Postoji veliki broj različitih barova, diskoteka i klubova koji odgovaraju svima. Tokom leta, pošto većina dijaspore dolazi na Kosovo, život je sve privlačniji u svakom centru, posebno u Prištini, gde se nalazi većina noćnih klubova.
 • Bićete zapanjeni sjajnim razgovorima i gostoprimstvom mladih, bez obzira odakle dolazite.

DOGAĐAJI

DOGAĐAJI

Klavirski Festival Šopen


 • U okviru ovog festivala nastupila su velika imena svetske muzike, a ovaj festival promoviše domaće i mlade umetnike....
 • Priština Chopin Piano Fest je festival osnovan u Prištini, na Kosovu, sa strane Šopen Udruženja Kosova, povodom 200. godišnjice rođenja kompozitora Frederika Šopena 2010. godine.

Međunarodni Filmski Festival u Prištini


 • Takođe poznat kao Prištinski Filmski Festival i PriFilmFest, to je filmski festival koji se održava svake godine u Prištini, koji prikazuje međunarodno priznate filmske produkcije i skreće pažnju na kosovsku filmsku industriju....
 • Međunarodni Filmski Festival u Prištini nastao je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, dok je prvi festival održan 2009. godine.
 • Za više detalja molimo vas kliknite.

Beer Fest


 • Beer Fest Kosova je najveći festival piva na Kosovu. Svake godine Beerfest predstavlja najveću kolekciju piva ikada degustiranih u javnosti. ...
 • Beerfest Kosovo okuplja sve ljude koji uživaju u dobroj muzici, najboljim pivima i odličnoj hrani. Počeo je 2011. godine i svake godine sve više raste. Festival se održava u gradu Prištini. Dakle, ako tražite mesto puno radosti, posetite nas i sigurno nećete biti razočarani.
 • Beer Fest se organizuje od 5. do 9. jula.

Međunarodni Festival Dokumentarnog i Kratkometražnog Filma DokuFest


 • DokuFest, inače poznat kao Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, je najveći filmski festival na Kosovu. Prepoznat kao jedan od najboljih filmskih događaja u jugoistočnoj Evropi, DokuFest je festival kratkometražnog filma nominovan za EFA, kao i festival kratkometražnog filma koji se kvalifikuje za BAFTA....
 • 22. izdanje održano je od 4. do 12. avgusta 2023. godine
 • Za više detalja molimo vas kliknite.

Muzički Festival Sunny Hill


 • Sunny Hill Festival je najveći muzički festival na Kosovu i zasnovan na hedlajnerima, verovatno najveći u jugoistočnoj Evropi. Međunarodni muzički festival najviših standarda, koji Prištinu – Kosovo stavlja na festivalsku mapu kao kulturno mesto koje se ne propušta, u zemlji koja voli muziku i ume da se zabavlja....
 • U svakom izdanju, Sunny Hill Festival ugošćuje više od 100.000 ljubitelja muzike iz celog sveta koji dođu i iskuse vikend festival sa najboljom sastavom - nekim od najpoznatijih izvođača našeg modernog vremena i top listama - uključujući Dua Lipu, Miley Cyrus, J Balvin, Calvin Harris, Martin Garrix, Afrojack, Hardwell, Stormzy, Skepta, AJ Tracey, Action Bronson, Gashi i mnogi drugi regionalni i međunarodni umetnici i izvođači.
 • Pošto je predstavljen na globalnim medijima, kao što su The Guardian, Vogue, Rolling Stone, Elle, Billboard.com i mnogi drugi, festival je uspeo da se pojavi na više od pet hiljada medijskih članaka, širom sveta, dostigavši skoro milijardu prikaza, 4M interakcija i 4M lajkova među ostalim KIP-ovima. Pored toga, okupljanjem velikog broja različitih ljudi svih uzrasta, ovogodišnja izdanja uspela su da stvore snažan progresivni pokret u ekonomskom, turističkom i kulturnom razvoju. Sunny Hill Festival je u službi Fondacije Sunny Hill. Za istaknutu priču o festivalu Sunny Hill na Međunarodnom Njujork Tajmsu molimo vas kliknite ovde.
 • Za više detalja molimo vas kliknite.

Hardh Fest (Festival Vinove Loze)


 • Bez sumnje, Hardh Fest je jedan od festivala koji dovodi mnoge turiste na Kosovo. Festival berbe grožđa „Vine Fest“ počinje od 2001. godine, gde su ga najpre organizovala lokalna udruženja, afirmišući i ponevši epitet festivala na nacionalnom nivou, obeležavajući početak berbe i sakupljanja grožđa, kao krunisanje rada uzgajivača....
 • U okviru festivala nudi se zabavni program u kome učestvuju grupe i pojedinci iz sveta domaće i međunarodne muzike.
 • Festival je održan u gradu Orahovcu, traje 3 dana i organizuje se početkom septembra.
 • Za više detalja molimo vas kliknite.

Gastronomski Festival


 • Ovo je druga godina Festivala gastronomije u Prištini. Ne samo da nudi odličnu degustaciju hrane, već ujedinjuje različite gradove i kulture kroz hranu i recepte sa muzičkim programom uživanja u događaju uz dobru hranu. Ona ima za cilj da postane jedinstvena takve vrste kao svetski događaj....
  Ovaj festival se organizuje u Prištini, od 21. do 31. jula

Festival Leto u Zimi


 • Svake godine, početkom decembra, organizuje se festival „Leto u Zimi“ (Verë n'Dimën), koji Prištini daje svečani izgled, u kojem je trg na najlepši način ukrašen. U okviru ove manifestacije postavljene su drvene kućice koje nude kuvano vino, sveža pića i ukusnu domaću hranu....
 • Ovaj događaj je otvoren za sve i lako dostupan, a preferiraju ga svi uzrasti.
 • Još jedan letnji festival koji se organizuje u Prištini, od strane Opštine Priština, je „Led u Leto“ (Akull n'Verë). Ovaj festival se organizuje od 15. jula do 15. avgusta.
 • Mesec dana za redom svi imaju priliku da uživaju u muzici koja se organizuje na prestoničkom trgu, kao i u hrani i piću iz drvenih kućica postavljenih za ovaj događaj.